Uncategorized

Blodtrycksmätare – bra att ha i hemmet

Att ha koll på sitt blodtryck med en bra blodtrycksmätare kan du enkelt köpa på Apoteket Hjärtat är viktigt. Det är väldigt farligt att ha för högt blodtryck. Lågt blodtryck är i de flesta fall helt ofarligt. Men om man upplever att man besväras av sitt låga blodtryck så ska man kontakta en läkare så läkaren får undersöka om det finns någon åtgärd som kan vidtas. Om man har väldigt lågt blodtryck så kan man höja det själv genom att utöva fysisk aktivitet, äta lakrits och salt, tillräcklig vätskemängd, regelbundna måltider med bra mat och använda stödstrumpor.

Vilket blodtryck man ska ha varierar mellan de olika könen, män och kvinnor, men även åldern spelar en roll där. Sedan spelar även tidigare sjukdomsbild in.

Förr använde man sig alltid av en blodtrycksmanschett som ni kan se längre ner på en bild. Då var det väldigt viktigt att alla i rummet var tysta och att personen var still så att den som tog blodtrycket kunde få ett korrekt provresultat. Ibland behövde man ta om det flera gånger.

Idag är det vanligare att man använder sig av de elektroniska blodtrycksmätarna som man antingen kan använda på handleden eller på överarmen. Det är viktigt att den som utför testet vet exakt hur den ska sitta för att resultatet ska bli korrekt. En elektronisk blodtrycksmätare kostar mellan 200 – 1200 kr beroende på hur avancerad den ska vara. Det är viktigt att du tar reda på dina behov. Hur avancerad behöver du? Hur många olika val behöver du kunna göra på blodtrycksmätaren? Om du vet vilken sjukdomsbild du har idag kan ditt val underlätta för dig.

Jag skulle rekommendera någon där mitt emellan.

Att gå med för högt blodtryck för länge kan leda till en dödlig sjukdom. 10 – 15 % lider av högt blodtryck. Eftersom högt blodtryck idag är en folksjukdom i åldrarna 65 – 85 år så är det viktigt att man kontinuerligt håller koll. Det är inte alls ovanligt att högt blodtryck leder till blodpropp i hjärtat (hjärtinfarkt) och det är därför det är viktigt att man verkligen håller koll på sitt tryck.

Det finns medicin mot både lågt och högt blodtryck, men för att undvika detta så är det bra att ha en blodtrycksmätare hemma eller att kolla det ofta på din vårdcentral.

När man kommer in på en akutmottagning görs en första bedömning av den som tar emot en. Då så tas ofta blodtrycket för att man ska se så ingenting är fel med det. Utifrån det provsvaret så kan en läkare utesluta väldigt många olika sjukdomar.

På länken nedan kan du lära dig mer om blodtryck och läsa vilka symtom du ska vara uppmärksam på. Tänk på att både läsa om lågt blodtryck och högt blodtryck.