Att ta läkemedel

Att ta tabletter

När det gäller tabletter kan ett barn ofta svälja dem från femårsåldern om tabletten inte är för stor. Ibland går tabletter bra redan från treårsåldern. Om man ger barnet lite att dricka innan tabletten kan det ofta gå lite lättare att svälja sedan. Trögflytande dryck kan göra det ännu enklare att svälja ner medicinen. Fil eller nyponsoppa brukar fungera mycket bra. Det finns också överdrag till tabletten. Dessa kan man köpa på apotek. Detta överdrag gör tabletten extra hal och dessutom döljs medicinens eventuella smak. Det är ofta bäst om barnet sitter upp eller står upp när det ska ta en tablett eftersom den annars kan sättas i halsen.

Ofta, men absolut inte alltid, kan man krossa tabletter till mindre barn och blanda ut krosset i lite sylt eller liknande. Detta kan dölja tablettens smak lite grann. Det står ofta i bipacksedelnom tabletten inte får krossas eller delas.

Ett alternativ om det är svårt att svälja, är att helt enkelt fråga om medicinen finns i en annan form. Tabletter som löser upp sig i munnen kan vara ett alternativ. Ofta finns också stolpiller eller medicin i flytande form.