Din guide till en problemfri resa med läkemedel
Att resa med mediciner kräver lite extra planering, men med rätt förberedelser kan du undvika problem och njuta av resan. Denna guide ger dig råd och tips oavsett om du reser inom eller utanför Europa. Kom ihåg att alltid kontakta din läkare eller apotekspersonal för personlig rådgivning, särskilt om du har en kronisk sjukdom eller är osäker på något.
Inför resan Planera och förbered
Innan du packar, ta dig tid att planera hanteringen av dina mediciner. Det är viktigt att i god tid ta reda på vad som gäller. Här är de viktigaste stegen:
- Undersök reglerna: Ta reda på vilka regler som gäller för dina specifika läkemedel i landet, eller de länder, du ska besöka. Reglerna kan variera kraftigt, även inom EU. Det är ditt ansvar att ta reda på och följa dessa regler.
- Receptbelagda mediciner: Om du har receptbelagda mediciner, ta med en lista över dina recept eller ett läkarintyg, gärna på engelska.
- Apoteksetikett: Se till att ditt namn finns tydligt på apoteksetiketten – det visar att medicinen är din.
- Extra medicin: Packa alltid med extra medicin, mer än vad du beräknar att behöva, ifall resan blir förlängd eller något oförutsett händer.
- Narkotikaklassade eller dopningsklassade läkemedel: För dessa läkemedel är det extra viktigt att ta reda på vad som gäller i god tid. Vid resor inom Schengenområdet kan du behöva ett Schengenintyg. Du kan få hjälp med intyget på apotek. Ett Schengenintyg visar att du har rätt att ta med din medicin, vanligtvis i upp till 30 dagar.
Viktiga dokument för resan
Förutom apoteksetiketten och eventuellt Schengenintyg, ta med en lista över dina recept eller ett läkarintyg. Dessa dokument bör vara på engelska för att underlätta vid kontakt med tull eller sjukvård utomlands. Om du är osäker på reglerna kan du kontakta destinationslandets ambassad i Sverige. Information finns ofta på nätet, sök efter “[landsnamn] ambassad Sverige”. Du hittar också information och en översikt över dina läkemedel på 1177 Vårdguiden. Ett läkemedelsprotokoll, som beskrivs hos Rättstillsyn, underlättar vid gränskontroller, men kom ihåg att du måste göra en individuell kontroll genom att kontakta ambassaden.
Olika läkemedel Olika regler
Vissa läkemedel kräver extra uppmärksamhet.
- Narkotikaklassade läkemedel, som vissa smärtstillande och lugnande medel, har strikta regler. För resor inom Schengen krävs oftast ett Schengenintyg. För resor utanför Schengen, kontakta alltid landets ambassad.
- Även dopningsklassade läkemedel, till exempel syntetiska anabola steroider, har specifika regler.
- Ska du flyga? Då finns det särskilda regler för flytande mediciner. Du får ta med flytande medicin, både receptbelagd och receptfri, och linsvätska i handbagaget. Det finns ingen mängdbegränsning, men du måste kunna visa att du behöver medicinen under resan. Förvara medicinen i originalförpackningen.
Recept och e-recept i EU
Inom EU kan du hämta ut receptbelagda läkemedel i andra EU-länder tack vare så kallade EU-recept. Ett EU-recept är utformat för att vara giltigt i alla EU-länder och innehåller information om läkemedlet på ett standardiserat sätt, inklusive det generiska namnet (den aktiva substansen). Detta underlättar för apotekspersonal i andra länder.
Tänk på att läkemedel kan ha olika namn i olika länder, och att alla mediciner inte finns överallt. Be din läkare om ett recept som är utformat för internationellt bruk, alltså ett EU-recept. Det ska innehålla läkemedlets generiska namn, form, mängd, styrka och dosering.
Har du e-recept? Ta med en utskrift för säkerhets skull, eftersom e-receptsystemen inte alltid fungerar mellan länder. Vissa länder, som Finland, Estland, Kroatien och Portugal, har system för gränsöverskridande e-receptutbyte, vilket gör det enklare. Mer information om detta finns på Your Europe.
Ditt reseapotek
Förutom dina vanliga mediciner kan det vara bra att ta med ett litet reseapotek. Det kan innehålla:
- Värktabletter
- Medel mot diarré och förstoppning
- Vätskeersättning
- Plåster och desinfektionsmedel
- Solskyddsmedel
- Myggmedel
- Allergimedicin (om du har allergier)
- Handsprit
- Termometer
- Åksjukemedel
Förvara medicinen rätt
Förvara medicinerna korrekt även under resan. Skydda dem från extrema temperaturer och fukt, eftersom det kan påverka effekten. Använd kylklampar eller kylväska för mediciner som kräver kyla. Vid flygresor är det viktigt att förvara medicinen i handbagaget, för att undvika extrema temperaturer i lastutrymmet. Detta är särskilt viktigt för exempelvis insulin, som inte tål kyla. Mer information om detta finns hos Diabetesförbundet.
Vid resor över tidszoner kan medicineringen behöva justeras. Var extra uppmärksam på detta. Rådgör med läkare eller apotekspersonal. Har du en kronisk sjukdom som diabetes eller epilepsi? Då är noggrann medicinering och en reservplan extra viktigt. Information finns hos Epilepsiförbundet och Diabetesförbundet. Glöm inte EU-kortet! Det ger rätt till nödvändig vård, inklusive läkemedel, till samma kostnad som landets invånare.
Att köpa medicin utomlands
Var försiktig med att köpa läkemedel online från okända webbplatser, särskilt utomlands. Det kan vara svårt att veta om medicinerna är äkta och säkra. Inom EES finns regler för att beställa läkemedel online för personligt bruk. Läkemedlet måste vara godkänt i EES-landet, köpt från ett apotek eller motsvarande, och vara receptfritt eller förskrivet av behörig förskrivare inom EES. Mängden får inte vara mer än ett års förbrukning. Att ta emot läkemedel via post från länder utanför EES är förbjudet. Mer information om detta finns på Tullverkets hemsida.
Om du blir av med din medicin
Om du förlorar din medicin, eller om den blir förstörd, är det viktigt att ha en plan. Ha alltid med dina recept (gärna på engelska). Kontakta ditt försäkringsbolag – ofta kan du få ersättning via hemförsäkringen. Kontakta även svenska ambassaden eller konsulatet på plats för att få hjälp. Är du i ett EU-land? Då kan du, med hjälp av ditt EU-recept, i vissa fall få ut ny medicin på ett lokalt apotek.
Vaccinationer
Kom ihåg att se över ditt vaccinationsskydd inför resan. 1177 Vårdguiden har information om vaccinationer inför resan.
Checklista för resan
Med dessa förberedelser kan du resa tryggt. Här är en checklista:
- Kontrollera reglerna för dina läkemedel i destinationslandet.
- Skaffa Schengenintyg om det behövs (för resor inom Schengen med narkotikaklassade läkemedel).
- Ta med recept, läkarintyg eller läkemedelsprotokoll, översatta till engelska.
- Packa extra medicin.
- Förvara medicinen korrekt, i handbagaget om du flyger.
- Var försiktig med att köpa läkemedel online.
- Ha en plan om du skulle förlora din medicin.
- Ta med EU-kortet.
- Var uppmärksam på tidsomställningar.
- Kontrollera ditt vaccinationsskydd.
Är du osäker på något kring dina mediciner och resan? Kontakta din läkare eller apotekspersonal för personlig rådgivning.
Sammanfattning
Att resa med läkemedel kräver lite extra planering, men det viktigaste är att vara förberedd. Kontrollera reglerna i landet du ska till, ta med nödvändiga dokument och förvara medicinen på rätt sätt. Med rätt förberedelser kan du njuta av en problemfri resa!