Att ta läkemedel

Att behandla artros

Reumatiska sjukdomar blir allt vanligare. Den absolut vanligaste reumatiska sjukdomen i Sverige är artros (osteoartrit) som är en sorts ledsjukdom som är vanlig att få i bland annat knän, tår, fingrar och höfter. Sjukdomen kommer ofta smygande. Det brukar börja med en allmän stelhet som ofta känns extra påtaglig på morgonen eller när du utsatt kroppen för kyla. Stelheten börjar sedan gå över i värk och svullnad i drabbade områden.

Det som sker vid artros är att brosket vid leden förändras. Broskets struktur förändras, ytan blir ojämn och till slut kan brosket försvinna helt. När brosket vid en led börjar tyna bort på detta sätt, uppstår smärta och svullnad eftersom skelettytorna stöter mot varandra utan det mellanlager som brosket annars utgör. Det uppstår stelhet eftersom den mjukhet som brosket medför försvinner varpå ledrörelserna går trögare. Brosket är närmast som olja i en bil och utan detta blir det kärvt.

Du kan läsa mer om sjukdomsförloppet på https://www.artros.org där det finns en hel del matnyttig information.

Hur behandlas artros?

Det finns inte någon behandling som helt botar artros. Behandlingen som man kan få är istället inriktad på att mildra symtomen i form av att lindra smärtan och träna för att öka rörligheten i lederna. Oftast får du remiss till en sjukgymnast som kommer att introducera dig till dagliga övningar att göra. Du kan även komma att bli ordinerad fysisk aktivitet på recept.

Artros hänger även ofta ihop med övervikt och att lederna under en längre tid varit för fysiskt belastade, och därför är också viktnedgång ett sätt att försöka behandla sjukdomen. Ibland kan du exempelvis få en remiss från sjukhuset för att gå på samtal med kostrådgivning där ni lägger upp en plan över ditt matintag i syfte att få dig att gå ner i vikt och leva mer hälsosamt. Viktnedgång är viktigt inte bara för att lindra artros utan även för att förebygga att du inte får andra typer av vanliga sjukdomar som diabetes, cancer eller någon hjärt- och kärlsjukdom.

För att minska den brännande smärta som är närvarande vid artros ges även smärtlindrande läkemedel. Detta är nödvändigt för att du ska få ökad livsglädje och inte gå med konstant värk. Smärtlindringen blir också ett sätt att underlätta för dig att kunna träna. Träning och att faktiskt försöka aktivera lederna trots att det gör ont är nämligen bästa behandlingen mot artros. Vilket typ av läkemedel som du får och med vilken styrka, beror helt på hur dina besvär ser ut.

Om du har väldigt svåra besvär som gör det svårt att överhuvudtaget gå kan det vara aktuellt med operation. Det är sällsynt att man behöver operera artros men det förekommer. I de fallen sätter man in en ledprotes vid det förstörda brosket vilket ger tillbaka en viss rörlighet.