Att ta läkemedel

Läkemedel och tandskador

Det finns vissa läkemedel som kan ge tandskador, det kommer man inte ifrån. Även om skador på tänderna inte är speciellt önskvärt kan det trots allt vara livsnödvändigt att ta medicinen. Men vad kan man göra åt tandskadorna, hur minskar man risken att drabbas och vilka läkemedel handlar det om?

Läkemedel som kan skada tänderna

Det finns flera olika läkemedel som skadar tänderna och det är inte bara en kategori det finns inom. Det är dock oftast inte så att det är själva medicinen som skadar tänderna utan snarare dess biverkningar. Många gånger är det till exempel muntorrhet som orsakar skadorna. Några exempel på mediciner som har just muntorrhet som biverkning är Propavan, Cipramil, Dimor, Tiparol, Ketogan och Loperamid.

Åtgärda skador på tänderna

Om man har fått skador på tänderna efter att ha ätit en viss medicin kan man åtgärda skadorna på olika sätt. Om det till exempel rör sig om kariesangrepp kan den angripna tanden borras upp så att bakterierna försvinner. Sedan lagas hålet i tanden med ett fyllnadsmaterial. Om det är så att någon tand börjat lossna eller växa snett kan man också kontakta en mottagning inom tandreglering för att få hjälp med vidare vård. Ofta kan tänder sättas fast igen och om det inte skulle gå kan de ersättas med ett eller flera implantat. Om det är så att en tand växer snett kan man få den rak igenom genom att sätta fast den i en tandställning.

Det är dock klokt att kontakta sin tandläkare ganska snart efter att man har börjat med medicinen. Då finns det också en chans att få en del bidrag till att betala den extra tandvård som behövs med tanke på medicinerna. Utan bidraget kan det bli fasligt dyrt.

Minska risken för tandskador

Det finns i stort sett inte några knep man kan ta till för att minska risken för tandskador. Om man inte behöver ta medicinen varje dag kan det vara bra att försöka undvika den. Mediciner som är viktiga för att överleva måste man dock ta. När det gäller till exempel astmamediciner och andra mediciner som inhaleras kan det vara bra att borsta tänderna efter att man har intagit medicinen. Om man tar sina läkemedel som tuggtabletter är det också klokt att borsta tänderna efteråt. Det beror både på att de kan orsaka muntorrhet, men också på att de kan innehålla socker som kan leda till att man får karies. Många gånger är det också så att mediciner innehåller ämnen som orsakar svamp i munhålan.

Om man vet att den medicin man har kan orsaka torrhet i munnen kan det vara klokt att köpa hem sockerfria sugtabletter eller tuggummin som man kan ta ett par gånger per dag eller vid behov.