En vanlig biverkning av mediciner är muntorrhet. Det är ett tillstånd som kan vara väldigt handikappande för den som lider av det, men det finns mycket man kan göra själv för att komma tillrätta med problemet.
Mediciner och muntorrhet
Listan på mediciner där muntorrhet förekommer som biverkning kan göras lång. Därför är det inte ovanligt att äldre, som äter många mediciner, lider av muntorrhet till vardags. Muntorrhet gör det inte bara svårare att prata och äta, det försämrar även munhålans kvalitet. För äldre, som kanske redan hade dålig tandstatus sedan tidigare, kan situationen förvärras och leda till ännu sämre tandstatus om de drabbas av muntorrhet.
Åtgärda muntorrhet i vardagen
För att åtgärda muntorrhet finns det flera saker man kan göra i vardagen för att minska besvären. Om det är en medicin som orsaker muntorrheten kan man börja med att se över om man kan ta bort medicinen eller byta ut den till en likartad medicin som inte har muntorrhet som biverkning. Om det inte är en medicin som är orsaken, eller om man inte kan ändra sina mediciner, kan man istället testa att:
- Smörja in munnen med aloe vera.
Aloe Vera innehåller slemämnen och är väldigt bra för slemhinnorna, inklusive munnen. Antingen kan man skära upp en tärning av aloe vera och köra runt den i munnen några varv, eller så kan man göra en shot med aloe vera-gel, citronsaft och socker att blanda runt i munnen. Det ger en mer varaktig effekt än att ta en klunk vatten då och då.
- Tillsätta mer olja i maten.
Genom att tillsätta mer olja och fett i maten blir det enklare att svälja den. Även mat med mer vatten, som nudlar och kalops, är lättare att äta.
- Suga på en citronskiva i samband med måltider.
Om man intar en torr föda kan man komplettera det med att suga på en citronskiva mellan tuggorna för att stimulera saliven.